Czynniki chłodnicze i nośniki energii

czch
Andrzej Grzebielec, Zbysław Pluta, Adam Ruciński, Artur Rusowicz
Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2011
W pracy zawarto różne sposoby podziału nośników energii, zwrócono uwagę na ich wpływ na środowisko naturalne, a szczególnie na aktualnie wykorzystywane nośniki energii oraz nowe będące zamiennikami dla stopniowo wycofywanych. Skupiono się na nośnikach energii aktualnie wykorzystywanych w Polsce. Podano ich właściwości cieplne oraz eksploatacyjne. W ramach właściwości eksploatacyjnych opisano ich wpływ na organizm ludzki, kompatybilność z materiałami konstrukcyjnymi i olejami. Dla każdego czynnika chłodniczego dołączono tabele właściwości termofizycznych i wykresy Molliera.Skrypt został napisany z myślą o potrzebach studentów Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa PW. Podane właściwości nośników ciepła mogą być również wykorzystywane przez studentów Wydziału Inżynierii Środowiska.
   

Spis treści:

Przedmowa

Wykaz ważniejszych oznaczeń

1. WPROWADZENIE

2. PODZIAŁ I OZNACZENIE CZYNNIKÓW CHŁODNICZYCH
Bibliografia

3. NATURALNE CZYNNIKI CHŁODNICZE
3.1. Czynnik R290 (propan)
3.2. Czynnik R600a (izobutan)
3.3. Czynnik R717 (amoniak)
3.4. Czynnik R744 (dwutlenek węgla)
Bibliografi a

4. SYNTETYCZNE CZYNNIKI CHŁODNICZE
4.1. Czynnik R134a (HFC-134a)
4.2. Czynnik R22 (HCFC-22)
4.3. Czynnik R23 (HFC-23)
4.4. Czynnik R227ea (HFC-227ea)
4.5. Czynnik R404A
4.6. Czynnik R407C
4.7. Czynnik R410A
4.8. Czynnik R417A
4.9. Czynnik R419A
4.10. Czynnik R422D
4.11. Czynnik R427A
4.12. Czynnik R428A
4.13. Czynnik R438A
4.14. Czynnik R507
4.15. Czynnik R508B
Bibliografia

5. CHŁODZIWA OBIEGÓW WTÓRNYCH
5.1. Roztwory wodne glikoli
5.1.1. Glikol etylenowy
5.1.2. Glikol propylenowy
5.2. Roztwory soli (solanki)
Bibliografia

6. CZYNNIKI ABSORPCYJNYCH URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH
6.1. Bromek litu
6.2. Roztwory wodne amoniaku
Bibliografia

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2014 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.